17 Ağustos 2020 Pazartesi

5 Eksen Mengene Nedir ve Ne İşe Yarar

Talaşlı imalat alanında yaşanan gelişmeler daha yüksek kesme hızları ve daha güçlü talaş kaldırma sistemleri ile günümüzün en ileri imalat makinelerine sahip olmamızı sağladı. Bu da işletmelere karlılık ve zamanında önce iş teslimi gibi çok büyük avantajlar kazandırdı ve bu teknolojiye sahip olan firmalar pazar paylarını önemli ölçüde arttırdı.

Bu yazımızda talaşlı imalat tezgahlarında yani cnc freze ve cnc torna tezgahlarında kullanılan mengenelerden bahsedeceğiz. 

Klasik bir cnc torna tezgahı yada cnc freze tezgahından bahsedersek genel olarak 3 eksen olarak tabir edilirler. İş parçası sağa ve sola gidiyorsa bu y ekseni, ileri - geri gidiyorsa bu x ekseni ve kesici takımın yukarı aşağı hareket etmesi ile de z ekseni olmuş oluyor. 


Yukarıda görüldüğü gibi klasik bir freze tezgahında 3 eksenin nasıl bir şey olduğu açıkça belirtilmiş durumda. Tabi teknoloji gelişti ve 5 eksen cnc freze tezgahları çıktı. Peki bu tezgahlarda yer alan 5 eksen nasıl bir şey oluyor onu da şu görselle anlatalım...



Bu görselde de 5 eksen mengene nasıl oluyor aşağı yukarı anlaşılıyor. Klasik x,y ve z koordinatları yine mevcut bu eksenlere ek olarak ise freze tablasının kendi etrafında 360 derece dönmesiyle 4. eksen yine freze tablasının b olarak gösterilen eksen etrafında dönmesiyle de 5. eksen elde edilmiş oluyor.

5 eksen freze tezgahlarının çıkış amacı, iş parçası bağlıyken herhangi bir sökme takma işlemi yapmadan iş parçasının 5 yüzeyini de aynı anda işlemeye imkan tanımasıdır. Böylelikle tek bir bağlama ile iş parçası 5 farklı yüzeyinin işlenmesine imkan tanır ve bu da iş parçası bağlama sökme zamanlarından tasarruf ettirerek cnc freze makinesini tam kapasite kullanmanızı sağlar.

5 Eksen mengene nedir?
5 eksen mengene, 5 eksen cnc freze ve cnc torna tezgahlarında işlenecek olan iş parçasını sıkı bir şekilde tutmak ve yüksek kesme kuvvetleri ve derin talaş kaldırma işlemleri sırasında parçanın yerinden kıpırdamadan sıkıca ve parçaya zarar vermeden tutan iş ekipmanına 5 eksen mengene denir.
5 eksen mengeneler oldukça önemlidir, çünkü yüksek talaş kaldırma işlemleri sırasında düşük sıkma kuvveti olan mengeneler kullanıldığında iş parçası kesme kuvvetine karşı koyamaz ve bağlandığı yerden çıkar ve hem iş parçası zarar görür hem de makine hatta operatörün bile fırlayan bu iş parçasından zarar görmesi muhtemeldir. 
Böyle iş kazalarının yaşanmaması adına 5 eksen mengeneler büyük önem taşımaktadır.


Yukarıda yer alan görselde klasik bir 5 eksen mengene yer almaktadır. Güçlü çeneleri ile hassas sıkma ve eş merkezli sıkıştırma işlemi yaparak, hem tezgah sıfır hem de parça sıfırını tam doğrulukla sağlayarak hatasız bir parça işlemesine izin vermektedir.

Görüldüğü gibi 5 eksen mengeneler ve 5 eksen cnc frezeler imalat sanayisinde talaşlı imalat sektöründe oldukça önemli iş yapmaktadırlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder